Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Búzafű

 

Búzafű

 

Mint azt már több ponton említettük, elsősorban a természetes anyagok, élelmiszerek hívei vagyunk. Mi magunk is próbálunk mindent közvetlenül a termelőktől beszerezni, úgy mint tejtermékek, hús, méz, tojás, de lehetőség szerint a zöldséget, gyümölcsöt is. Nem gondolnánk, hogy a bevásárlóközpontokban augusztusban árult barack, paradicsom stb. bármiben is hasonlítana arra a társára, amit Mari néni nagy-nagy szeretettel termelt a saját termőföldjében és locsolt fúrt kútjából. (Már azzal is előrébb van, hogy látott földet!, és nem csak egy picike tápkockából, grodánból bújt elő valamelyik üvegházban, ahol számítógép adagolja a vizét, mesterséges tápanyagait.) Persze ez már egy másik téma is, amiről rengeteget lehetne írni, hogy mire is megy ki, hova vezet.

 

Véleményünk szerint az egyik leghatásosabb „bomba” immunrendszerünk, szervezetünk számára a tönkölybúzafűből préselt lé! Élettani hatása döbbenetes, amit saját tapasztalatból is mondunk, mivel mi is azok közé tartozunk – bár orvosilag nem indokolja semmi -, akik próbáljuk napunkat ezzel indítani, lepréselni, meginni a reggeli „felesünket” még az indulás káosza előtt. Munkánk során pedig gyakorlatilag kivétel nélkül minden vendégünknek ajánlani szoktuk, függetlenül egészségi állapotától.

 

A búzafűlé gyakorlatilag szervezetünk egészét méregteleníti, méghozzá sejtjeink szintjén. Rengeteg vitamint, ásványi anyagot, klorofillt, esszenciális aminosavat tartalmaz. Kimagasló kálium, kálcium, magnézium, A-, B-, C-, E-, F-, K-vitamin tartalma. Erősíti az immunrendszert, hatalmas energiával látja el a szervezetet, elősegíti a hegek, sebek gyógyulását, csökkenti a vér koleszterin szintjét. Antibakteriális hatású, javítja a sejtek oxigén ellátását.

 

Nem táplálék-kiegészítő, hanem egy teljesen természetes élelmiszer, mely hatóanyagai révén a szervezet teljes működését pozitívan befolyásolja. A benne található enzimek beindítják a szervezet öntisztító, öngyógyító folyamatait, ezért rövid időn belül frissebbnek, energikusabbnak, kívül-belül tisztábbnak érezzük magunkat.

 

Természetes lúgosító hatású. Daganatos betegeknek elengedhetetlen élelmiszere kellene, hogy legyen, mivel jelentős B-17 vitamin tartalma gátolja a rákos sejtek szaporodását. Amennyiben a jelenlegi egészségügy működését, illetve oktatását nem a gyógyszermánia lengné körül (próbáltunk nem politizálni, és finoman megfogalmazni a tényeket!), receptre kellene felírni gyakorlatilag mindenkinek megelőzés gyanánt, de rákos betegségek esetén kötelezően!

 

Persze, mint minden ami hatékony, ez is azok közé a dolgok közé tartozik, ami nem finom, nem kényelmes és nem azonnal hat! Először is erőt kell magunkon venni ahhoz, hogy minden reggel elővegyük és összeszereljük présünket, majd miután letekertük napi adagunkat, még úgy azonmód frissen, éhgyomorra megigyuk. Persze nem úgy mint egy jó erős szilvapálinkát, hanem lassan, kortyolgatva, nyelv alatt tartva, hogy már a nyálkahártyánkon keresztül is szívódjék fel belőle. Nos, eláruljuk, ez nem könnyű feladat idáig. Szóval, jót alszol, emiatt fel kell reggel kelned korábban, illetve lehet, hogy a szilva mégis jobban esne... Nincs egyszerű íze, de Attila szerint pont azért, hogy az embereknek elmenjen a kedve attól, hogy rendszeresen igyák, és pont azért, mert ennyire hatékony. Valószínűleg sok emberben az első korty után erősödik az a hit, hogy egyszerűbb bevenni azt a kis pici pirulát... Ezért nem egyszerű, rendezni kell gondolatainkat, hogy mi is a fontos életünk folyamán, minek mi a következménye, hogy rájöjjünk arra, igenis megéri!!! És ráadásul ezt minden reggel újra és újra, miközben már a prés nyikorgó hangjától kiver a veríték... ☺Azt azért tudni kell, hogy ezt a kellemetlen undort pont a már felszabadult méreganyagok okozzák, hiszen próbálkoznak megakadályozni az ellenük folyó tisztítási folyamatot (nagyon ragaszkodnak gazdájukhoz).

 

A méregtelenítés pozitív hatását körülbelül két hét után kezdjük érezni. Az először jelentkező tünetek, mint minden más méregtelenítési formánál, nagyon kellemetlenek lehetnek. Ilyen például a fejfájás, ami lehet erősebb is, főleg ha nem vagyunk fejfájósak. Tünet lehet még az aluszékonyság, fáradékonyság, jobban megismerhetjük a toalett minden szegletét, hiszen többször látogathatjuk azt, sötétebb színű, illetve kellemetlen szagú lehet a vizelet, hígabb széklet, fantasztikus mennyiségű és minőségű pattanás dúródhat főleg arcunkon, nyakunkon elő. Ezek a tünetek mind jelzik, hogy a méregtelenítés folyamata beindult, a bennünk lévő salakanyagok kezdenek felszabadulni és vér-, illetve nyirokkeringésünkbe bekerülni. Pont ezért nagyon-nagyon fontos, hogy rengeteget mennyiségű folyadékot igyunk!!! Hogy miért? Mert ha nem segítjük szervezetünket abban, hogy ezek a méreganyagok kikerüljenek belőle, azaz kipisiljük, akkor ugyanúgy visszaépülnek sejtjeinkbe, tehát olyan, mintha semmit sem csinálnánk, és értelmetlenül állunk, hogy nekünk ez miért is nem jó, majd megállapítjuk, hogy ez is egy olyan módszer, ami semmire sem jó. Nos, megfelelő mennyiségű folyadékbevitel esetén ez nem történik meg! Persze a folyadék alatt szénsavmentes ásványvizet vagy különböző gyógyteákat, frissen préselt zöldség- és gyümölcsleveket értünk.

Visszatérve a pozitív hatásokra, egyszer csak észrevesszük, hogy tisztult, szépült a bőrünk, ami arcon nagyon látványos lehet. Hosszabb távon ellenállóbbá válik szervezetünk, nem szedünk össze rögtön minden betegséget, azt fogjuk tapasztalni, hogy kimaradtunk az éppen aktuális hasmenéses, influenzás stb. járványból, amivel már hetek óta foglalkozik a média. Mivel lúgosítási folyamatról is van szó, testsúlyunk is csökkenhet, főleg, ha kiegészítjük valamilyen más módszerrel, akár testmozgással, akár táplálkozásbeli szokásaink átalakításával, például fehér lisztes ételek mellőzésével, vagy akár ezek kombinációjával.

Személy szerint én azon pozitív hatást tudom megerősíteni, hogy sokkal frissebbek, energikusabbak leszünk. Egy idő után észrevehetően jobban bírjuk a napi gyűrődést, és akár kávé nélkül is, vagy legalábbis kevesebbel, fittebben viszed végig a napod.

 

Fogyasztását bármikor el lehet kezdeni, és természetesen ha már nagyon nem bírjuk az ízét, illatát, abba is lehet hagyni pár hétre, hogy szünetet tartsunk. Nyilván ha valakinek egészségügyi okok indokolják fogyasztását, erre nem kellene, hogy sor kerüljön.

 

Magát a levet a tönkölybúzafűből nyerjük ki. Először ehhez is szoktatni kell a szervezetet. Kisebb mennyiséggel, 2-3 centtel kezdjünk, majd napi fél decire emeljük fel ezt. Fontos, hogy éhgyomorra igyuk, ahogy írtuk már, ivásánál is lassan, kortyolgatva, hogy már nyálkahártyán keresztül is szívódjék. Fél óráig ne vegyünk magunkhoz sem ételt, sem folyadékot, azért, hogy a felszívódás minél hatékonyabb legyen. Fontos az is, hogy frissen igyuk, így a leghatékonyabb, hiszen már rövid állás után rengeteg enzim kioldódik belőle, amiért nagy kár lenne!

Ahogy már az előbbi is említettük nagyon fontos, a napi folyadékbevitel, ami 2,5-3 liter alatt nem ajánlott.

 

Tönkölybúzát több helyről is beszerezhetünk. Mindenképpen érdemes saját környezetünkben utána járni, hogy honnan tudjuk beszerezni. Mi közvetlenül termelőtől vásároljuk a frissen vágott füvet, így ára is kedvezőbb. Ez megfelelően bezacskózva hűtőben egy hétig áll el, tehát elég hetente egyszer felkeresnünk a termelőt. Ahol van biopiac, bioüzlet, ott is utána lehet járni, hogy árulják-e. Ha más nem marad, interneten keresztül is rendelhetünk, melyet némi plusz költséggel hűtőtáskában házhoz is szállítanak.

 

Ezen kívül vannak más próbálkozások is, melyek kényelmesebbnek tűnnek. Találunk a piacon tablettát, kapszulát, előre préselt (és persze jól felhígított), palackozott leveket (arany árában), granulátumot, illetve manapság már fagyasztott változatát is. Nem vitatjuk, nem is vitathatjuk ennek hatását, de ajánlani továbbra is csak a friss fű frissen facsart levét tudjuk. Nem vagyunk a fenti lehetőségek hívei. Ennek ellenére azért azt sem állítjuk, hogy ezeknek semmi kedvező hatása nincs, de tapasztalataink alapján nem akkora mértékben, mint amekkorában lehetne, de szerintem kötelességünk erről is beszámolni:

Van vendégünk, aki tabletta formájában vételezi magához a búzafű jótékony hatását. Sok folyadékot iszik mellé, így azért nála is beindult a méregtelenítés folyamata, sokat pisil, centikben mérhető a fogyása. Persze tudni kell azt is, hogy mellette elhagyta a lisztes ételeket, és végigjárt nálunk egy nyuvasztásos kúrát. El kell mondjuk, hogy nagyon örülünk neki, hiszen életmód-váltás következett be nála, mára már a testmozgást is napi szinten űzi. Reméljük, nagy mértékben hozzá tudtunk járulni ahhoz, hogy egészségét hosszú távon is meg tudja őrizni.

Más vendégeink a fagyasztott formát választották. Határozottan észrevehető bőrükön, elmondásuk alapján pedig jóval energikusabbak, illetve náluk is beindult a fogyás folyamata, amely már centikben mérhető, bár ők más módszerrel nem élnek, így ez egy lassabb, hosszabb távú változás életükben. Hozzátennénk, ennek árától azért dobtunk egy hátast.

 

Emellett persze, akinek ideje, energiája, lehetősége van, saját maga is termesztheti. Itt persze mindenképpen figyelni kell a termőföld minőségére, hiszen a bezacskózott virágföldben találunk mindenféle műtrágyát is, amit, ha lehet ne mi fogyasszunk el. Amire még figyelni kell, hogy bio tönkölybúza magot vásároljunk hozzá. Mi is próbálkoztunk ennek termesztésével, de egy idő után feladtuk. Részünkről elsősorban a föld beszerzése, illetve elszállítása okozott gondot. A másik tapasztalatunk ezzel kapcsolatban, hogy – mivel mi nem üvegházban termeltük – nem volt annyira lédús, mint azon társai, akiket finom meleg, párás, megfelelő környezetben tudnak megtermelni, így sokkal több füvet kellett letekernünk ugyanazért a mennyiségért. Amire saját termesztésnél még figyelni kell, hogy csak egyszer tudjuk levágni, a második hajtás már nem tartalmazza ugyanazokat a finomságokat, mint az első.

 

A prés: Ha szétnézünk, ebből is többfélét találunk a piacon. Vannak kézi és gépi, műanyag és fém változatai. Fém változatokat nem részesítünk előnyben, hiszen sok anyag fémmel érintkezve elveszti hatását. Gépi változatról úgy gondoljuk, mindenképpen gyorsabb megoldás, de mi lesz egy áramszünet esetén? (Persze nyilván nem a prés nem használata lenne a legnagyobb probléma.) Ezen kívül ezek árban is más kategóriát képviselnek. Nekünk egy kézi műanyag présünk van, és jelentjük, hibátlanul működik immár második éve.

 

Zárásként tehát: a tönkölybúza leve egy olyan ajándék az ember számára Istentől, amit nem szabad nem hasznosítanunk. Reméljük, egyre többen fogják a jövőben kipróbálni, és megérezve a változást, hozzá tudtunk járulni ahhoz, hogy a „mókuskerék” lassuljon, egy kicsit alakuljon az életük nem csak kívül, hanem belül, gondolati szinten is. Kívánunk hozzá Mindenkinek sok kitartást és nagyon jó egészséget!!!

 

 

 

Rita, Attila

 

buza.jpg